Web Sunucu (Server) Nedir?

  1. Web Tasarım
  2. Web Sunucu (Server) Nedir?

Web server ya da ağ sunucusu, internet üzerinde bir web sitesinin yayınından sorumlu olan sunucudur. Web server, Hosting ya da “barındırma” işlemini internet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını internette yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

Web Sunucu Üzerinde Çalışan İşletim Sistemleri ve Donanım

Platform sunucu üzerinde kullanılan Windows, Unix, MacOS, Linux gibi işletim sistemleri için kullanılan bir terimdir. En basit anlamda, server üzerinde çalışan ve donanım ile diğer tüm servislerin yönetimini sağlayan işletim sistemidir. Sitenizde ihtiyacınız olan yazılımlara göre kullanmanız gereken işletim sistemi de değişecektir. Sitenizde sadece HTML dosyaları kullanacaksanız, Windows veya Unix sistemleri sizin için fazla bir fark yaratmaz.

Günümüzde Windows ve yeni bir Unix formu olan Linux platformları en çok kullanılan server sistemleridir.

Eğer sitenizde ASP, FrontPage, MsSql, Access veya Microsoft ürünleri kullanmak istiyorsanız, Windows tabanlı hosting kullanmanız gerekir.

Eğer sitenizde Php, MySql, Cgi ve Perl kullanmak istiyorsanız Unix hostlar daha çok tercih edilmektedir. Unix sistemi Windows sistemine göre genellikle daha ucuz ve stabildir. Güvenlik açısından Unix, kullanım ve kurulum kolaylığı açısından ise Windows tercih edilir.

Sunucunun sahip olduğu donanım da oldukça önemlidir. İşlemci, disk, hafıza, ağ kartı gibi ayrıntıları gözeterek, mümkün olan en uyumlu ve hızlı donanımı hedefleyin. Eğer güvenliğe önem veriyorsanız Firewall, yani sitenize yapılacak saldırıları önlemeye yarayan donanımı da tercih etmelisiniz.

Web Sunucu Tercihleri

Internet Information Services

Microsoft Internet Information Server ve Apache gibi sanal web servisi sağlayan şirketler tarafından yoğunlukla kullanılan web sunucularının IP adresi başına servis verdikleri alan adlarının sayısının diğerlerine oranla çok daha yüksek olduğu rahatlıkla varsayılabilir. Burada verilen değerler, metodoloji kısmında açıklandığı gibi alan adı bazında değil IP adresi/sunucu bazında yapılmış değerlendirmelerdir.

Web sayfalarının yayınlanmasını ve web uygulamalarının çalışmasını sağlayan, istemcilerden HTTP ve FTP üzerinden gelen talepleri Microsoft Windows sunucu tabanlı işletim sistemlerinde karşılayan birim Internet Information Services’dir.

IIS, sadece web sayfaları sunmakla kalmaz, aynı zamanda uzaktaki bileşenler için bir geçit görevi görmektedir.

Bir ağ mühendisinin gözüyle IIS, OSI katmanının bir üstünde yer alarak herhangi bir bilgisayar ile bir Windows bilgisayar arasında oturumsuz bir protokol sağlar. Buradaki oturumsuz kelimesi ile anlatmak istediğim, Telnet gibi protokollerde olduğu gibi iki sistem arasında devam eden bir konuşma bulunmamaktadır. İstemci – Sunucu mimarisi doğrultusunda, istemci HTTP protokolü üzerinden sunucuya talepte bulunulduğunda, ki burada sunucu tarafında istemciyi IIS karşılamaktadır, IIS ya cevap döner ya da dönmez.

Apache

Apache açık kaynak kodlu, güçlü, sağlam, yetenekli ve esnek bir http (web) sunucusudur. Apache Software Foundation (ASF) tarafından geliştirilir. ASF, Apache yazarları tarafından 1999’da yazılım için yasal bir şemsiye olması için oluşturulmuştur. Açık kaynak kodlu bir yazılımdır, lisansı ücretsizdir. Yazılım firmaları, kurumlara verdikleri hizmetten (kurulum, teknik destek, vb) kazanç sağlarlar.
Internetteki web sitelerinin %60’ı Apache üzerinde çalışmaktadır. Apache, en yakın rakibi Microsoft’un web sunucularının 3 katı pazar payına sahiptir.

Ngnix

Nginx başlangıçta mail Rus yazılım mühendisi lgor Sysoev tarafından hızlı bir mail istemcisi olarak kodlanmıştır. Nginx daha sonra kullanım amacının dışına çıkarak tüm sunucular için uygun hale getirilerek bir web sunucusu halini almıştır. Nginx’in yapısı ve özellikleri çoğu kullanıcısı tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Nginx, Apache ye karşı daha üstün bir performans sergilemektedir. Bunu yapılan testlerle de görebilmekteyiz. Nginx kurulumu biraz zordur ve insanlar bu sebeple mesafeli yaklaşmaktadır.Ayrıca Nginx web sunucusu yüksek trafikli siteler için minimum cpu harcadığı için en ideal web sunucu diyebiliriz.