Hosting (Vps,Vds,Dedicated,Reseller) nedir?

  1. Web Tasarım
  2. Hosting (Vps,Vds,Dedicated,Reseller) nedir?

 

Fiziksel ve Sanal Sunucular Nedir, Ne İşe Yarar?

Hosting genel bir kavramdır, bir barındırma hizmetidir. ancak kendi içinde kısımlara ayrılır. Reseller Hosting, VPS, VDS, Kiralık Sunucular (Dedicated Server). Bunlara kısaca değinelim.

Reseller Hosting Nedir, Neye Yarar?

Reseller Hosting, bir bütünün parçalanması işlemidir, genellikle çok fazla sitesi olan ve CPU açısından yüksek miktarlar gerektirmeyen, küçük çaplı stelerin barındırılması için oluşturulmuş bir hosting biçimidir. Örneğin 10-15 tane web siteniz var anlık ziyaretçi sayıları yüksek değilse, her biri için tek tek hosting almak yerine bir reseller hosting alır ve her bir sitenizi burada barındırabilirsiniz. Her site için bir trafik, e-posta, ftp hesabı ve alan oluşturulur. Kapasiteleri bellidir. Çok fazla ziyaretçi alan siteleri burada barındırmanız halinde size ayrılan cpu kullanım oranını doldurduğunuz için hosting şirketi sizi bu hizmetten mahrum bırakabilir. O yüzden küçük çaplı siteler için tercih edilmektedir.

VPS Nedir, Ne İşe Yarar?

VPS, açılım olarak Virtual Private Server anlamına gelmektedir, yani kişisel sanal sunucu olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. VPS yi tercih etmemizde ki nedenlerden ilki, ziyaretçi sayısının yüksek olmasıdır. Kullandığımız hosting yada reseller, ihtiyacımızı karşılayamayacak dereceye geldiğinde, üst paketlerden biri olan sanal sunucuya geçmemiz gerekir. Burada ayırdığınız bütçeye göre farklı tercihler sunulur. Genel olarak 512 mb ram ve 2 gb ram arasında paketler sunulmaktadır. VPS’de önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekir. VPS ve VDS lerde ana mantık şu şekildedir. Siz daha önce bir hosting kullanıyorken ve günlük hitiniz düşükken daha sonraları artan hitiniz daha fazla CPU tüketmeye başlamıştır, ortak kullanıma açık olan örneğin 200 siteye bölünmüş bir hosting hesabı içinde, sizin diğer sitelerden fazla cpu tüketmeniz, hosting şirketinin hoşuna gitmeyecektir ve adil kullanıma aykırı olacağından size uyarı yapılır, ya üst pakete geçmeniz istenir veya sitenizin kapıya konacağı belirtilir. Bu noktada yol ayrımına girerseniz, hiç kimse günlük hiti 1000 yada 2000 lerde iken, aylık 150-200 dolar civarında paralar verip kiralık sunucu kullanmak istemez. Bu sebeple VPS ve VDS türünde bölünlenmiş yazılımsal ve donanımsal sunucular devreye girer.

VPS yi, çeşitli amaçlarla kullanabilirsiniz. Örneğin çok aşırı olmamak kaydıyla hiti yüksek olan sitenize hosting amacıyla, bir e-posta sunucusu olarak, bir veri deposu olarak, müşterilerinize hosting hesapları açma amacıyla ve daha birçok şey için kullanabilirsiniz.

VPS yazılımsal olarak bölünen ve birden çok siteye paylaştırılan bir ortak sanal sunucudur. Size ait olan ram miktarı, siz kullanmadığınızda diğer siteler tarafından kullanılır, yani tamamen size ayrılmış değildir.

VDS Nedir, Ne işe Yarar?

VDS, Virtual Dedicated Server yani , Sanal Özel (Donanımsal) Sunucu anlamına gelir. Donanımsal olarak size ayrılmış bir alandan oluşur. Tüm kaynaklar sadece sizin tarafınızdan kullanılır, VPS de olduğu gibi, ram siz kullanmadığınızda diğer sitelerde tarafından kullanılmaz, çünkü tamamen size ayrılmış bir alandır. VDS fiyatları VPS ye göre biraz daha yüksektir. Çalışma sistemi olarak VPS ye göre daha sorunsuz ve hızlı çalışır. Adil kullanım açısından daha adil bir yapıya sahiptir.

Dedicated Server Nedir, Ne işe Yarar?

Dedicated Server, Kiralık yada fiziksel sunucu olarak çevrilebilir. Tamamen size ait bir fiziksel sunucudan bahsediyoruz. Çok yüksek sayıda tekil hitlere sahip olan siteler için uygundur. Gerek ram, gerek cpu ve gerekse depolama alanı VPS ve VDS den çok yüksektir. Aylık ücretleri en az 100-200 dolar civarındadır.